5-Daagse ENLIGHTENMENT INTENSIVE, 1 t/m 5 juli 2022

Van vrijdag 1 t/m dinsdag 5 juli 2022 organiseren wij een 5-daagse Enlightenment Intensive op De Hof van Kairos in Winterswijk. 

Deze investering in het ontdekken van jouw ESSENTIËLE ZELF biedt een zeer gevarieerd programma aan middels een intensieve retraite, bestaande uit:

 • 8 tot 10 dyad sessies per dag
 • dagelijkse yoga
 • meditaties
 • psychische en fysieke ontgifting
 • individuele loopmeditaties
 • dans meditatie
 • vega maaltijden
 • onbeperkt thee en water
 • slaap meditaties
 • én het boek ZENLES IN EEN WERELD VOL LAWAAI 
 • investering €1095,- (inclusief begeleiding, overnachtingen op basis van 1p. kamer)

Wat is Enlightenment Intensive (EI)?
Een EI is een zeer efficiënt Zelfontdekkingsproces wat in de jaren zestig is ontwikkeld door Charles Berner. In een EI wordt gebruik gemaakt van een specifieke techniek om spirituele ontwikkeling en persoonlijke groei te versnellen, waardoor we rechtstreeks tot het Essentiële Zelf komen, vrij van conditionering en zelfbeeld-structuren. De oude Zelfonderzoek-meditatie “Wie ben ik” wordt gecombineerd met westerse communicatietechnieken.
Tijdens een EI worden deelnemers in een structuur geplaatst waarin bewustzijnsveranderingen makkelijker kunnen optreden. Er zijn geen externe afleidingen en prikkels, dus geen televisie, telefoon of internet. Ook stimuli zoals cafeïne-houdende middelen halen we van het menu. Wanneer we deze afleidingen, dus in feite al ons “speelgoed” weghalen blijft de simpele, maar meest essentiële vraag over: Wie ben ik? 

Het interessante aan deze methode is dat jij al het werk doet. Jij vraagt, jij antwoordt. 
Door de voortdurende overpeinzing van deze essentiële vraag worden langzaam maar zeker jouw oude geestconstructies, emoties en energieblokkades in je lichaam opgeheven. 

Wanneer jouw patronen zich hebben geopenbaard en jij ze zelf kan benoemen, merk je dat ze oplossen als sneeuw voor de zon. En dan, juist op het moment wanneer je dat het minst verwacht, wordt de geest stil… daar ben je! Deze prachtige ervaring is onmogelijk in woorden te vangen, maar is fundamenteel en blijvend.

Wat is een dyade?
Enlightenment Intensive is to the point en kan in zeer korte tijd tot existentiële doorbraken leiden. Tijdens de EI draait het om de directe dialoog tussen twee mensen, wat ook wel een dyade (dyad in het Engels) wordt genoemd. Deze dyades vormen het hart van de EI. Een dyade duurt veertig minuten. Gedurende veertig minuten zit je tegenover elkaar en beantwoordt je de vraag: “Wie ben ik?” Zonder onderbreken luister je, vertel je, luister je en vertel je weer. De ogen van de ander zijn de snelweg naar de diepere laag. Maskers vallen af, de opsmuk verdwijnt. Dat wat overblijft is de pure vorm.

Structuur
Vanaf vrijdagavond t/m maandagavond zitten we in de daadwerkelijke structuur van de Enlightenment Intenisve. Dat betekent vroeg opstaan, dyades als rode draad gedurende de dagen, 5 vega maaltijden per dag, yoga, 1 keer per dag een groepsbijeenkomst, een powernap in de namiddag en voldoende tijd voor jezelf om lekker buiten te wandelen. Tijdens de structuur hoef je jezelf nergens zorgen over te maken, alles wordt voor je geregeld. Zodat jij je maar met één ding hoeft bezig te houden: de vraag Wie ben ik?

Jullie zullen het met mij eens zijn dat mobiele telefoons, naast van grote waarde, ook heftige stoorzenders kunnen zijn. Tijdens de structuur van de EI verlossen we onszelf van deze afleidingen, door onze mobiele telefoons en/of computers in te leveren. Direct na de EI op maandagavond krijg je deze weer terug. Één van de begeleiders heeft tijdens de gehele EI haar mobiele telefoon aan. Dit nummer krijg je als je je ingeschreven hebt voor deze EI.
 
De EI wordt in stilte gehouden, met uitzondering van de dyades, de sharings en aanwijzingen tijdens yogahoudingen. Er zijn acht tot tien dyades per dag en tussen de dyades doen we korte meditaties.

Op maandagavond eindigt de EI structuur met een feestelijke bijeenkomst. We hebben de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en heerlijk na te praten, of om relaxed met jezelf te zijn.

Nazorg
Op dinsdag hebben we de gehele dag tijd om te ontspannen op de Hof van Kairos en weer te aarden. We gaan diep tijdens een Enlightenment Intensive, dus weet dat je deze dag echt nodig hebt om te landen! Er is een informeel programma wat zich richt op dit proces. 

 

Locatie en adres
Net als vorig jaar organiseren we de 5-daagse EI op de Hof van Kairos in Winterswijk. De Hof van Kairos is een intiem bezinnings- en retraitecentrum in het buitengebied van Winterswijk waar stilte, ruimte en vriendelijkheid levende principes zijn. De warme uitstraling van de Hof geeft meteen een thuisgevoel, waardoor overgave aan het proces van de EI vergemakkelijkt wordt. De rustige en eenvoudige omgeving intensiveren deze ervaring. Het adres van de Hof is Vosseveldseweg 17, 7107 AD Kotten.

Privacy
In verband met voldoende privacy voor de deelnemers heeft iedereen een eenpersoonskamer. Bedden zijn opgemaakt en het gebruik van één handdoek is in de prijs inbegrepen. Mocht je zelf een extra handdoek mee willen nemen, dan is dat natuurlijk een goed idee.

Ook tekenen we voor aanvang van de EI een overeenkomst, waarin staat dat al hetgeen wordt gedeeld in de dyades ook echt daar blijft.  

 

Voorbeeld programma EI


Vrijdag

11:00 inloop
12:30 lunch
14:00 kennismaking, uitleg structuur en doornemen programma
15:00 individuele loopmeditatie
17:30 diner, daarna ingaan stilte
19:30 dyads
21:00 thee
21:30 Zzzzz..

Zaterdag
06:00 opstaan 
06:15 dyad
07:00 versnapering + thee
07:15 dyad
08:00 pauze
08:15 ontbijt
09:00 dyads
10:30 pauze 
10:50 yoga
11:20 korte pauze, frisse neus
11:30 dyad
12:30 lunch
13:30 dyads
15:00 individuele loopmeditatie buiten
15:30 snack + slaapmeditatie
17:00 dyad
17:45 pauze
18:00 groepsbijeenkomst
18:45 diner
19:30 dyads
21:00 stilte meditatie groep
21:15 chillen met thee
22:00 Zzzzzzz..

Zondag zoals zaterdag

Maandag zoals zondag, behalve:
21:00 einde structuur EI

Dinsdag
08:15 ontbijt
09:30 groepsbijeenkomst en dyad 
11:00 yoga
12:30 lunch
13:30 individuele loopmeditatie buiten
15:00 naar huis

De begeleiding is in handen van Ramon Roelofs en Els Metten.