Wat is Enlightenment Intensive (EI)?

Een EI is een zeer efficiënt Zelfontdekkingsproces wat in de jaren zestig is ontwikkeld door Charles Berner. Bij EI wordt gebruik gemaakt van een specifieke techniek om spirituele ontwikkeling en persoonlijke groei te versnellen, waardoor we rechtstreeks tot het Essentiële Zelf komen, vrij van conditionering en zelfbeeld-structuren. De oude Zelfonderzoek-meditatie “Wie ben ik” wordt gecombineerd met westerse communicatietechnieken.

Tijdens een EI worden deelnemers in een structuur geplaatst waarin bewustzijnsveranderingen makkelijker kunnen optreden. Er zijn geen externe afleidingen en prikkels, dus geen televisie, telefoon of internet. Ook stimuli zoals cafeïne-houdende middelen halen we van het menu. Wanneer we deze afleidingen, dus in feite al ons “speelgoed” weghalen blijft de simpele, maar meest essentiële vraag over: Wie ben ik?

 

Het interessante aan deze methode is dat jij al het werk doet. Jij vraagt, jij antwoordt.

Door de voortdurende overpeinzing van deze essentiële vraag worden langzaam maar zeker jouw oude geestconstructies, emoties en energieblokkades in je lichaam opgeheven.

 

Wanneer jouw patronen zich hebben geopenbaard en jij ze zelf kan benoemen merk je dat ze oplossen als sneeuw voor de zon. En dan, juist op het moment wanneer je dat het minst verwacht, wordt de geest stil… daar ben je! Deze prachtige ervaring is onmogelijk in woorden te vangen, maar is fundamenteel en blijvend.

 

Wat is een dyade?

Enlightenment Intensive is to the point en kan in zeer korte tijd tot existentiële doorbraken leiden. Tijdens de Enlightenment Intensive draait het om de directe dialoog tussen twee mensen, wat ook wel een dyade wordt genoemd. Gedurende veertig minuten zit je tegenover elkaar en beantwoordt je de vraag: “Wie ben ik?” Zonder onderbreken luister je, vertel je, luister je en vertel je weer. De ogen van de ander zijn de snelweg naar de diepere laag. Maskers vallen af, de opsmuk verdwijnt. Dat wat overblijft is de pure vorm.